Zwanger & Bevalling:
Tijdens de zwangerschap verandert er een hoop. De eerste weken van de zwangerschap, die in het eerste trimester vallen, zijn voor alle vrouwen verschillend. Naast dat u gaat wennen aan het feit dat er een kindje in uw buik gaat groeien, verandert er een hoop. Zowel mentaal als fysiek zal het een hoop teweeg brengen. In het eerste trimester is het belangrijk om een aantal zaken te regelen. Zoals het contact opnemen met een verloskundige praktijk bij u in de buurt. Tussen de 10 & 16 weken kan je je aanmelden bij een kraamzorgbedrijf. Wat fijn dat je je wilt aanmelden bij Kraamzorg Rose. Een warme welkom.
Intake:
Het intakegesprek vindt plaats tussen week 30 en week 34 van de zwangerschap. Nadat de aanmelding rond is, wordt u telefonisch benaderd voor het inplannen van een intakegesprek bij u thuis. De intake wordt door de kraamverzorgende afgenomen. Tijdens dit gesprek beantwoorden we al uw vragen en nemen uw persoonlijke wensen met u door. Tijdens dit gesprek kunt u ook aangeven hoeveel uren zorg u wilt hebben. En ook vertellen wij wat u kan verwachten van onze kraamverzorgende. We gaan ook samen onze checklist doorlopen en checken of u alle benodigdheden in huis heeft. Met de verkregen informatie zullen wij onze zorg zoveel mogelijk afstemmen op uw wensen en behoeften. De gemaakte afspraken en uw persoonlijke wensen noteren wij in het kraamdossier. Aan het einde van het intakegesprek overhandigen wij het kraamdossier aan u. Het kraamdossier is een dossier waarin allerlei informatie staat, leuke weetjes en praktische tips over de bevalling en de kraamperiode. Tijdens de kraamweek worden alle controles van moeder en de baby bijgehouden en dagelijks genoteerd in het kraamdossier. Het kraamdossier zal een leuke herinnering zijn voor later om terug te kijken.
De voorbereiding voor de bevalling:
Vlak voor de bevalling moet de vluchtkoffer klaar staan. Ook als u thuis wilt bevallen is het fijn dat de vluchtkoffer klaar staat. Het is ook belangrijk om voor de bevallingsdatum de spullen die nodig zijn voor de bevalling in huis te halen. Zorgverzekeraars bieden een kraampakket aan, dat kan je bij je zorgverzekering aanvragen. Enkele weken voor de bevalling is het belangrijk om een zeiltje onder het onderlaken van je bed te leggen voor het geval dat je vliezen gaan breken.
De Bevalling:
Als u thuis gaat bevallen zal de verloskundige aangeven wanneer de kraamzorg gebeld moet worden. De kraamverzorgende zal de kraamvrouw en de verloskundige tijdens de bevalling assisteren en ondersteunen. Dit noem je ook wel partusassistentie. Na de bevalling controleert de verloskundige of de baby in orde is, zo ja dan zal de zorg van de baby en de kraamvrouw overgedragen worden aan de kraamverzorgende. Indien u een medische indicatie heeft en/of geen medische indicatie heeft, maar toch in het ziekenhuis wilt bevallen wordt de kraamverzorgende na de bevalling gebeld en bent u verzekerd van een directe opstart van de zorg.
De kraamtijd:
Gefeliciteerd met de geboorte van uw baby. De kraamtijd gaat vanaf de geboorte van de baby in. De kraamtijd betekent de eerste 6 weken na de bevalling. Deze periode is een hele leerzame periode waarbij je nieuwe ervaringen opdoet.